Site Loader

Rustgården er en gård som befinner seg i Levanger, og anses for å være en av de aller største gårdsbrukene i Levanger. På denne gården har det bodd mange mennesker opp gjennom tidene, og gården har en lang historie. I 1938 bodde blant annet familien Vennes på gården, som var en stor og respektert familie på den tiden. Gården har vært i familien i lang tid, og i 2007 var det etterkommere av de nevnte eierne som fortsatt bodde på gården.

I 2007 søkte Solveig og Per Wennes (etternavnet skrives nå med «w») om deling av eiendommen på Rustgården, noe de fikk avslag på. De ville fradele en parsell på omtrent én dekar av eiendommen. Avslaget ble begrunnet med at arealet var dyrket jord, og dermed er fradeling i strid med den såkalte plansituasjonen. Arealet ønskes å bli benyttet til boligformål, ifølge Innherred samkommune. Det store området er på hele 1 119 dekar, dersom vi regner med tun og veier.

Dramatisk historie

Rustgården var i 2012 utsatt for en brann, da det begynte å brenne i stuen og på en yttervegg i et våningshus. Politi og brannvesen fra Verdal og Levanger rykket ut for å slukke brannen, men andre hadde allerede fått kontroll på flammene da de kom fram, takket være et pulverapparat. Heldigvis kom ingen personer til skade under brannen, men det er skummelt å tenke på hvor ille det kunne ha gått dersom brannen ikke hadde blitt oppdaget i tide.

I og med at bygningene på Rustgården er laget av gammelt tre og enkelte av byggene står nokså tett, kunne det raskt ha endt med at hele gården brant opp. Det er viktig å ta vare på gamle gårder som Rustgården, ettersom det er mye historie knyttet til dem. Vi kan også nevne at Rustgården ble inntatt av tyske soldater under andre verdenskrig. Dette er noe du kan se bilder av på nettsiden til Levanger Fotomuseum.

Mer om Rustgården

Av eiendommen på 1 119 dekar er 900 dekar fulldyrket mark, og omtrent 200 dekar leies bort fulldyrket. Disse arealene blir brukt til gress og korn, pluss at gården har produksjon av kjøtt og melk. Det er omtrent 60 melkekyr på gården, og de har utvilsomt stor boltreplass på store og grønne enger. Dette gir god melk, og sjansen er stor for at melken du kjøper i butikken stammer fra en av de lykkelige kyrne på Rustgården.

På tunet finnes det en stor hovedbygning, og i tillegg er det et kårhus eller en bolig der Per Wennes’ mor bor. Med all produksjonen på gården har familien Wennes uttalt at det er behov for en heltidsansatt, som skulle kunne bo i eget husvære på gården. Dette var også grunnen til at ekteparet søkte om deling, men kommunen valgte å gi avslag på grunn av at landbrukssjefen ikke kunne se noen grunner til at dette skulle være nødvendig.

Rustgården er vakker!

Dersom du er i Levanger anbefales det å kjøre forbi Rustgården som er på Levanger-nesset, for å se det flotte gårdsbruket. Rustgården er en typisk norsk gård med mye historie i veggene og vakre bygninger. Naturen som omgir gården er også nydelig, og det er hyggelig å se at familien Wennes ivaretar gården som har vært i familien i lang tid. I dag anses Rustgården for å være den største gårdene som ligger nord for Dovre, noe som er ganske imponerende!

adminy

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

June 2019
M T W T F S S
  1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30